U bent hier » http://www.goudappel.org/ prive/ verbouwing.php

Verbouwing

Wordt hard aan gewerkt.....(letterlijk)


Door de slechte toestand van het dak is begonnen met een nieuw kap met daarin 12 cm isolatie

De zuid/zuidwest gevel is het grootste en aan die kant is een spouwmuur met 8 cm steenwol isolatie herbouwd ter vervanging van een halfsteens muur.


Alle vloeren waren verrot en zijn vervangen door betonvloeren met daarin vloerverwarming.
Doordat vloerverwarming niet warmer dan een graad of 40 hoeft en warmte buffert wordt de HR-CV ketel weinig belast en kan optimaal draaien.
Als bijverwarming en in het voor en naseizoen is er een houtkachel.
De warmwatervoorziening wordt (voor) verwarmd door een zonneboiler.


Regenwater wordt opgevangen in een waterput en met een hydrofoor onder druk gezet.
Hiermee wordt de wc en de wasmachine geladen, ook voor de tuin is er een tappunt.
Bijkomend voordeel is dat het regenwater hier veel zachter is dan het leidingwater zodat minder wasmiddel nodig is en de wasmachine langer meegaat.

het schoonmaken van de waterput, die was als septic tank misbruikt....


Een array van zonnecellen levert in de volle zon ongeveer 1 kw direct terug aan het net.


Voor de binnenverlichting is, waar mogelijk, gebruikgemaakt van TL-PL en LED lampen
2008 De houkachel levert warm water voor de centrale verwarming.

Ik heb een vrij klein goed geïsoleerd huis dus is het steeds moeilijker om nog meer energie te besparen. Temeer daar meer dan een kwart van de energie kosten op gaan aan netwerkkosten en daarop kun je niet besparen. De terugverdientijd van investeringen wordt dus steeds langer. Ik hoop met deze investering gemiddeld op jaarbasis € 25 per maand (500 m3 ) te besparen bij gelijkblijvende energieprijzen de terugverdientijd zal dan ongeveer 7 jaar zijn. De werkelijkheid is iets gunstiger omdat ik toch al een nieuwe houtkachel wilde kopen. Ik had een Jøtul 118 van 30 jaar oud. En een zeer tevreden gebruiker, vooral het lange hout stond mij aan. Ik heb overwogen om een warmtewisselaar aan te bouwen, maar dat werd samen met de kachel een hele dure grap. Dus ben ik op zoek gegaan naar een alternatief.
Er zijn weinig kleine hout kachels met watermantels. Grotere houtvergassers komen er steeds meer maar daarvoor heb ik geen werk.

Kachel   Schema

Aan de PRITY S2 W10 is niet veel veranderd, alleen is een deel van het rooster afgedekt met een vuurvaste tegel, ik ben gewend om hout op een bed van as te stoken.

Omdat ik een aantal delen van het systeem niet gebruik op de manier die de ontwerper bedoeld had heb ik een aantal problemen moeten oplossen. Het storendste is de ontluchting van de boiler.
Ik heb ervoor gekozen om het water in het vat direct te gebruiken als buffer eigenlijk moet je de warmtewisselaar daarvoor gebruiken maar daardoor zou de inhoud van het deel van het water dat door de kachel loopt maar een liter of 30 geweest zijn (de kachel zelf bevat 20 liter water). Met het vat erbij heb ik ruim 100 liter in de primaire keten.
Normaal zit er boven in de boiler een laagje lucht dat door de druk van het kraanwater zoveel verkleint wordt dat de stijgpijp onder water zit. In een drukloos systeem zit de stijgpijp vrijwel gelijk met het wateroppervlak. Hierdoor kan je af en toe het water horen lopen.
Tijdens het vullen staat de pomp uit en is de retour afgesloten. Hierdoor wordt de lucht bovenin de boiler verdreven naar de bovenkant van het expansievat. Als er tijdens het bedrijf bellen ontstaan in de kachel dan ontwijken die langs dezelfde weg. De expansie van het water wordt aan de andere kant verwerkt.

De regeling
Als de temperatuur van het water uit de boiler warmer is dan 40ºC dan gaat de 3-weg klep in de CV-installatie (3b) open en wordt het retourwater van de vloerverwarming door de boiler geleid voor het terug gaat naar de CV-ketel.
Als het retourwater warmer is dan het naar de vloerverwarming toegevoerde water dan schiet de CV ketel in een niet fatale fout en de brander gaat uit totdat de situatie weer 'normaal' is.
Als de temperatuur van het water uit de boiler warmer is dan 70ºC dan gaat de 3-weg klep 3a open en wordt het aanvoerwater van de kachel eerst door de radiatoren geleid.

In panieksituaties kun je altijd zorgen dat er warmtevraag van de vloerverwarming is, dan zuigt de warmtewisselaar in de boiler enorm veel energie weg.

Veiligheid:
Als alles misloopt (je blijft volle kracht doorstoken, de boiler al over de 80ºC is, de pomp valt uit, de kleppen blijven hangen zodat er geen warmte wordt afgevoerd, en dat allemaal tegelijk) dan zal de kachel eerst 100 liter water in stoom omzetten, met veel gesis en geborrel, dat duurt theoretisch 7 uur, daarna smelt de kachel.

Het enige nadeel van het systeem wat ik heb kunnen vinden is dat je er steeds bij moet blijven, je kunt de kachel niet goed afknijpen, als er weinig warmtevraag is dan wordt de boiler snel warmer. De enige oplossing is stoppen met stoken.

Het kostenplaatje
PRITY S2 W10€ 675
Boiler 80 liter met 1 warmtewisselaar€ 325
Pomp Wilo 25/4€ 100
2 radiatoren€ 310
2 electrische 3 weg kleppen€ 312
Expasievat 25 l€ 150
Thermostaten€ 40
Transformator stuurstroomsloop
pijpen en appendages kranen en ontluchtingPM
samen ruim€ 2200