Allerheiligenstorm 1 november 2006
In de nacht van dindag op woensdag 31 okt - 1nov woei de zwaarste storm sinds tijden over het oostelijke wad.Om de schepen in de haven te bewaken zijn we rond middernacht (het was toen laagwater), na de 'Archimedes' nog even met de kop in de wind te hebben gelegd, aan boord van de Noordster gegaan.
Er zou zeker een puist water komen en winkracht 10 was zeker.
In 1570 was er de beruchte allerheiligenvloed, mogelijk een van de ernstigste natuurrampen die Nederland ooit getroffen heeft. Ernstiger dan de februaristorm van 1953. Onwillekeurig denk je daar even aan. Zo erg zou het nu niet worden, dat was zeker....
Maar het was wel akelig spannend.
Op aandringen van de havenmeester zijn de lantarenpalen op de haven (die na middernacht vanzelf uitgaan) door essent weer aangestoken, zodat we een beetje orrientatieverlichting hadden.
Nadat de meerpalen onderwater verdwenen waren was de enige bruikbare peilindicatie het trapje naar de stroomkast die op 5 m boven NAP zit. Het water stond uiteindelijk tot de bovenste tree (4,80 boven NAP)
De gegevens spreken voor zich:
De Allerheiligenvloed is de benaming van de storm in de nacht van 1 november 2006. Het weerverschijnsel heeft geleid tot een extreem hoge waterstand bij Delfzijl. De stormvloedvoorspelling heeft de opgetreden waterstand van 4,83m + NAP niet kunnen voorspellen. In de analyse is gebleken dat de windverwachting van het KNMI dit kort durende weersverschijnsel ook niet heeft voorspeld. De optredende trog boven de Waddeneilanden heeft geleid tot een opstuwing van het zeewater bij Delfzijl. Doel van uitgevoerde analyse is om een beeld te krijgen van de kwaliteit van de verschillende voorspellingen en om na te gaan waardoor het verschil tussen voorspelde en opgetreden waterstand door kan worden verklaard. Er zijn aamnbevelingen gedaan om zowel de wind als waterstandsverwachtingen te verbeteren.
Ten tijde van laagwater was het waterpeil al gelijk aan de (astronomisch) voorspelde waterstand voor de daaropvolgende hoogwater, dat is een fijn beginnetje, gelukkig was het geen springtij.
(bron: RWS) Zo hoog waren de golven hier niet maar het geeft wel een idee.
Op zaterdag 28 oktober 2006 ontstond er op de Atlantische Oceaan, rond 50°NB 40°WL, een golf in het polaire front. De luchtdruk bedroeg op dat moment 1005 hPa.
Deze golf trok op 29 en 30 oktober naar het zeegebied ten zuiden van IJsland en diepte daarbij uit tot een depressie met een kerndruk van 985 hPa. Aan de westflank van het lagedrukgebied was de wind al tot stormkracht toegenomen. Op het occlusiepunt ontstond op 30 oktober een nieuwe kern, welke de dag erna, uitdiepend en naar het oosten afbuigend naar het zuiden van Scandinavië koerste.
Op 31 oktober om 12 UTC bereikte de depressie nabij Bergen, Noorwegen de laagste kerndruk van 977 hPa. Deze kern trok in de middag en avond van 31 oktober via de Vissersbank naar het noorden van Denemarken. Aan de westkant van de kern bevond zich een trog met een zeer sterk windveld van 10 Bft uit het noordwesten.
De trog en windveld bereikten in de nacht van woensdag 1 november de Waddeneilanden. Op de Wadden haalde de wind af en toe zware storm, windkracht 10, met windstoten tot 115 km/u. Hiervoor was op de avond van de 31e door het KNMI een weeralarm uitgegeven.
Het inmiddels complexe lagedrukgebied trok in de loop van 1 november opvullend naar de Baltische Staten en het noorden van Polen weg. De wind in het noordelijk kustgebied nam hierop gedurende de ochtend af tot 8 Bft.
(bron KNMI)
De windsnelheden op de vuurtoren bereikten maxima van 118 km/u ruim windkracht 11 En de resultaten zijn navenant:
(foto's H.Kooi)
Nieuwsitem (TVnoord)